BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, May 6, 2011

Soal Jawab...


Perkongsian Ilmu.

“Jika bukan kerana bertanya, pasti ilmu akan lenyap.”
[Riwayat Imam Darumi]


Membelek-belek buku yang terdapat dalam loker. Di bahagian atas sekali, berhabuk sudah... Menandakan sudah lama tuan punya loker tidak membelek buku di rak itu, hu3.. Pilih sebuah buku, dan baca. Tertarik tentang kaedah pengajaran yang digunakan oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Banyak kaedah yang digunakan untuk menarik minat belajar. Antaranya yang hendak dikongsikan di sini ialah kaedah "Soal Jawab". Kaedah soal jawab ialah satu kaedah pengajaran yang berpusatkan murid. Teknik ini merupakan kaedah yang terbaik bagi menarik minat pelajar untuk terlibat aktif dalam sesi pembelajaran di dalam kelas a.k.a bilik darjah (dalam silbus). Kebiasaannya, apabila guru kerap bertanya, pelajar akan lebih menumpukan perhatian terhadap isi pelajaran yang sedang disampaikan oleh guru. Ini adalah kerana mereka bimbing yang mereka tidak dapat menjawab soalan yang diajukan oleh guru kepada mereka. Budaya bersoal jawab ini bukan sahaja menyebabkan pelajar lebih bersedia dengan pelbagai pengetahuan tentang topik yang akan dipelajari, malah guru juga harus membuat persiapan yang rapi sebelum mengajar kerana dikhuatiri guru tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh pelajar mereka sendiri.. ^^

Kaedah bersoal jawab ini juga adalah merupakan salah satu kaedah yang digunakan oleh baginda Rasulullah SAW di saat baginda menyampaikan ilmu kepada para sahabatnya.

Abu Qatadah Ibnu Rib’i Al-Ansari r.a. menerangkan bahawasanya satu jenazah telah dibawa berlalu dihadapan Rasulullah SAW maka berkatalah Baginda, “Orang yang berstirahat atau orang yang pergi supaya orang lain beristirahat daripadanya.” Para sahabat bertanya, “Ya Rasulullah, siapakah orang yang pergi beristirahat dan siapakah orang yang pergi supaya orang lain beristirahat daripadanya?’. Nabi pun menjawab, “ Hamba yang mukmin pergi beristirahat daripada kepayahan dunia dan gangguannya daripada rahmat Allah. Dan hamba yang fasiq, beristirahat daripadanya segala hamba Allah, negeri, pohon dan binatang.”
[Riwayat Imam Bukhari dan Muslim]


As-Syeikh Abdul Fattah Abu Ghuddah di dalam bukunya yang bertajuk “Nabi Muhammad : Guru Dan Pendidik Terulung” menjelaskan bahawa kaedah soal jawab haruslah dipraktikkan kerana kaedah ini mempunyai kesan yang positif. Bahkan kaedah ini juga memberikan kefahaman yang jelas kepada golongan pendengar berbanding dengan kaedah sehala.

Bersoal jawab membawa kesedaran

Kaedah ini telah digunakan oleh Nabi Muhammad SAW. Ini dibuktikan dalam sebuah hadis yang menceritakan tentang dialog Nabi SAW dengan seorang lelaki yang telah memohon kepada Nabi untuk berzina. Pada ketika itu, Nabi SAW telah menggunakan teknik bersoal jawab sehingga menimbulkan kesedaran di dalam diri pemuda tersebut bahawa berzina adalah sesuatu yang tidak baik dan WAJIB ditinggalkan. Akhirnya lelaki ini berubah dan meninggalkan niatnya itu. Jom kita hayati Hadis ini :
Dari Abu Umamah r.a. ia mengatakan bahawa telah datang seorang pemuda menghadap Rasulullah SAW, lalu berkata :

“Wahai Rasulullah, Izinkan aku berzina!”
Orang-orang yang ada di sekitarnya menghampiri pemuda itu lalu memakinya.
“Celaka kau, celakaa kau!”
Tetapi, Rasulullah SAW mendekati pemuda itu dan duduk disampingnya. Kemudian, terjadilah dialog diantara pemuda tersebut dengan Rasulullah SAW.
Rasulullah SAW bertanya,
“Wahai pemuda, apakah engkau ingin (zina) itu terjadi kepada ibumu?”
Si pemuda itu pun menjawab :
“Sekali-kali tidak! Demi Allah yang telah menjadikan aku sebagai tebusan tuan.”
Maka bersabda Rasulullah SAW :
“”Begitu juga orang lain. Mereka tidak ingin (zina) itu terjadi kepada ibu mereka.”
Rasulullah bertanya lagi :
“Apa engkau mahu (zina) itu terjadi kepada saudara-saudara perempuanmu?”
Si pemuda itu pun menjawab :
“Sekali-kali tidak! Demi Allah yang telah menjadikan aku sebagai tebusan tuan.”
Maka bersabda Rasulullah SAW :
“”Begitu juga orang lain. Mereka tidak ingin (zina) itu terjadi kepada saudara-saudara perempuan  mereka.”
Rasulullah bertanya lagi :
“Apa engkau mahu (zina) itu terjadi kepada saudara-saudara perempuan bapamu?”
Si pemuda itu pun menjawab :
“Sekali-kali tidak! Demi Allah yang telah menjadikan aku sebagai tebusan tuan.”
Maka bersabda Rasulullah SAW :
“”Begitu juga orang-orang lain. Mereka tidak ingin (zina) itu terjadi kepada saudara-saudara perempuan  bapa mereka.”
Rasulullah bertanya lagi :
“Apa engkau mahu (zina) itu terjadi kepada saudara-saudara perempuan ibumu?”
Si pemuda itu pun menjawab :
“Sekali-kali tidak! Demi Allah yang telah menjadikan aku sebagai tebusan tuan.”
Maka bersabda Rasulullah SAW :
“”Begitu juga orang-orang lain. Mereka tidak ingin (zina) itu terjadi kepada saudara-saudara perempuan  ibu mereka.”
Kemudian (telapak tanga) Rasulullah SAW menyentuh dada pemuda itu lalu Baginda berdoa, “ Ya Allah, Ampunilah dosanya, sucikanlah hatinya dan peliharalah kemaluannya.”
[Riwayat Imam Ahmad]

~Sahabat-sahabat sekalian, renungilah dengan sedalam-dalamnya hadis ini kerana Rasulullah SAW bukan sahaja mendidik pemuda tersebut malah baginda juga turut membangkitkan kesedaran di dalam diri pemuda itu. Apa yang akan terjadi sekiranya Nabi SAW memarahi pemuda tersebut.. Sudah tentu pemuda tersebut melarikan diri dan menjauhkan diri daripada Nabi SAW. Namun dengan kebijaksanaan Baginda, dengan menggunakan pendekatan yang penuh hikmah, pemuda tersebut berubah dengan sekelip mata. Subhanallah... Indahnya cara Nabi mendidik. Muhasabah diri ini juga...

0 comments: